Skovridergaardens Landi, vores første Islandske Fårehund

Halgrimm Bjalla, 15 år gammel, i januar 2015

Baggrund
Vores eget hundehold startede egentlig med en Karelsk Bjørnehund.

Desværre var hun for vild og bidsk til at vi kunne have hende, så efter halvandet års kamp, som både involverede hundepsykologer og dyrlæger, måtte vi give op. Da hun gentagne gange havde optrådt truende overfor vore børn, var det slut...

Derfor blev vores næste hund indkøbt med meget stor omhu. Vi vidste, at det skulle være en spids, og at den gerne måtte have en størrelse, så man ikke kom til at træde i den. Valget faldt på en af de mindst "spidse" af alle spidserne: den Islandske Fårehund.
Vores første IF'er var Skovridergaardens Landi, den flotte fyr her til venstre.

Den Islandske Fårehund
Vi har ikke fortrudt valget - det er en meget kærlig og god hund at omgås. Men man kommer nu nemt til at træde på den, for de er så nært knyttet til os, at de helst lægger sig lige ved vore fødder og i ganglinierne.

Mit organisatoriske virke
I slutningen af 1990'erne gjorde jeg, som formand for avlsudvalget i Islandsk Fårehundeklub, sammen med Kate Palmquist et stort arbejde for at fremme sund avl i Danmark, især ved jævnligt at skrive om retningslinier for god avl i vores klubblad "Islandshunden", og ved at deltage i vores internationale samarbejde i ISIC (Icelandic Sheepdog International Committee).
Vi arbejdede på at modvirke indavlsproblemer i vores relativt lille race ved at opspore sjældne familigrupper og ved at avle på tværs af grænserne.
Et af mine egne kriterier som avler har været, altid at gå efter HD-frie dyr. Ingen af vores egne hunde har HD, og de fleste af deres forfædre er ligeledes frie. Men selv med den mest omhyggelige planlægning kan man ikke garantere HD-frie dyr.

Den mentale sundhed
Men hundeavl handler ikke kun om fysisk sundhed. Mentaliteten skal også være i orden, og også her er det naturligvis avlerens pligt at finde egnede partnere, så racen ikke ændrer sin fine karakter. Interessen for hundenes mentalitet har ført til at jeg tog en uddannelse som Unghundemental-beskriver, og gik ind i arbejdet med at arrangere og udføre Unghunde Mental-beskrivelser inden for DKK's rammer, ligesom jeg underviste på DKKs opdrætteruddannelse.
På grund af travlhed i mit "rigtige" arbejde, har jeg i dag nedlagt alle disse tillidshverv.
Dog udfører jeg ind imellem hvalpetests på opfordring.

Udstillinger
Som kennelindehaver (og som kunsthåndværker) går jeg naturligvis også op i hundens udseende og vil kun avle på racetypiske hunde.
Især lægger jeg vægt på at hoved og ansigt skal være harmonisk.
Jeg har især tidligere jævnligt udstillet mine hunde, og det er i tidens løb blevet til en del gode resultater. Derudover er det en god anledning til at følge med i racen og kigge de gode avlsdyr ud.

Hvis du her fået lyst til at vide mere om Islandsk Fårehund kan jeg anbefale, at du melder dig ind i Islandsk Fårehundeklub Danmark, eller kontakter mig på ulla@ullasonne.dk og aftaler et besøg.

Et hvalpekøb er aldrig under nogen omstændigheder en spontan beslutning!